Filmrecension | Hidden Figures (2016)

Kommentera
Denna filmen har allt. Absolut allt. Ingen tvekan om saken. Jag har väntat länge att se Hidden Figures och förväntningarna när filmen startade var skyhöga. I vanliga fall brukar för höga förväntningar vara dåligt, då de ofta inte blir uppfylda. Detta dock var inget problem för denna film, jag visste att den skulle möta förväntningarna, till och med toppa dem. Den hade verkligen allt. Att den är tillägnad Katherine Johnson, Dorothy Vaughn och Mary Jackson - kvinnorna bakom NASA's succéer - gör bara att jag gillar filmen ännu mer. Starka huvudkaraktärer, girl power, civil right movements, NASA, Mercury Seven, rymden, awesome kvinnor, kärlek, baserad på verkliga händelser, humor. Den har allt. 
 
Sedan The Help har jag velat se mer från Octavia Spencer, sedan Empire & Person of Intereset har jag velat se mer från Taraji P. Henson. Vi fick se mer från Spencer och Henson, tillsammans med Janelle Monáe, Kevin Costner, Jim Parsons och Kristen Dunst i filmen. Alla, speciellt de tre förstnämnda leverade gudomliga skådespelarinsatser. Det känns så verkligt, filmen använder sig av gamla videoklipp från när Yuri Gargarin blev första människan i rymden och de olika misslyckade rymduppskjutningar som hände innan NASA lyckades få upp den första amerikanen i rymden. 
 
Jag älskade serien The Astronaut Wives Club och Hidden Figures kretsar kring arbetet med Mercury Seven - de sju astronauter som var med i NASA's första rymdprojekt. Jag kan inte inte jämföra Hidden Figures med The Help, för de är lika bra. Precis lika bra. De båda belyser problemen svarta män och kvinnor hade det i USA på 1960-talet och blandar allvar med humor. Det finns många klockrena comebacks i Hidden Figures och det är även det en sak jag älskar med filmen. Att ge filmen mindre än 5 stjärnor är omöjligt - så bra är den. 
★★★★